Wichelroedes

Het is bekend dat de Chinezen het gebruik van de wichelroede meer dan 4000 jaar geleden kenden. Ook in andere culturen - door de eeuwen heen- was er sprake van meetinstrumenten, veelal gelijkend op de wichelroede, waar de zogenoemde geomanten hun meetwerk mee verrichtten. Dit om het bouwplan van steden, huizen en andere bouwwerken verantwoord te kunnen uitvoeren. Geomanten waren veelal in dienst van de overheid of de kerk. De bisschopsstaf, (zeg maar: de staf van Sinterklaas, om hem even snel voor de geest te roepen) blijkt ook een vergelijkbaar meetinstrument te zijn (geweest). Mogelijk was de inwijding tot bisschop tevens een inwijding tot dit deel van de Geheime Leer? 

Er zijn verschillende modellen wichelroedes. De meest bekende is de katapultvormige, gemaakt van een Y-vormige twijg of tak. Deze buig je op spanning door beide uiteinden (bovenzijden van de Y) vast te pakken.

Met behulp van deze eenvoudige wichelroede werd onderzoek gedaan naar plaatsen waar zich bodemschatten bevonden. Reeds in de middeleeuwen, werd alvorens men met het bouwen van woningen, boerderijen, kerken enz. begon, eerst onderzoek verricht naar negatieve zones. Wanneer er na een grondig onderzoek geen negatieve zones werden aangetroffen, werd met de bouw begonnen. Ook in de Feng Shui wordt rekening gehouden met deze stralingszones, al hebben ze daar namen als 'de adem van de draak' en

Een andere versie is het zogenaamde ´allemansend´. Zo genoemd omdat echt iedereen er mee kan leren meten. Deze wichelroede bestaat uit 2 L-vormige metaaldraden, die - losjes vastgehouden- precies aangeeft waar ondergrondse wateraders, aardstralen, energieën en andere stralingsinvloeden aanwezig zijn. Deze versie gebruiken we bij de Stichting Geobiodynamica tijdens workshops en cursussen. Ze zijn ook voor € 8,00 (plus evt. verzendkosten) te koop via Geobiodynamica.

De wichelroede leent zich ook prima om positieve plaatsen, krachtplekken op te sporen. Op deze plekken werd vroeger recht gesproken, hielden de voorchristelijke mensen die de natuurgoden aanbaden hun rituelen en op exact deze plaatsen werden in latere eeuwen de Romaanse kerken gebouwd.